понеделник, 25 януари 2010 г.

Меркел: Германия ще оценява постиженията на България справедливо


Източник : vesti.bg

25.01.2010 18:40

За развитие на двустранното икономическо сътрудничество е важно да има доверие и надеждност, например в съдебната система, каза Меркел на срещата си с бъргарският премиер

Германия ще оценява по справедлив начин постиженията на България в желанието й за присъединяване към Шенген, посочи Ангела Меркел пред журналисти след срещата си с българския премиер Бойко Борисов в Берлин.

На въпрос дали Германия ще подкрепи България за присъединяване към зоната ERM2, която се явява като "чакалня" за присъединяване към еврозоната, Меркел отговори, че по този въпрос решение ще вземе Европейската централна банка (ЕЦБ).

Тя обаче обеща, че Германия ще бъде справедлива към България и ще оцени нейните заслуги при изпълнението на финансовата дисциплина.

Двете страни имат големи възможности за сътрудничество по въпроси, които засягат Европейския съюз, както и в икономическата област, посочиха Борисов и Меркел.

Федералният канцлер подчерта, че правителството на България води проевропейска политика.

Новото правителство на България ще работи така, така че няма да се срамувате, че сте дали подкрепата си за нас, каза Борисов на Ангела Меркел по време на пресконференцията.

На срещата си Бойко Борисов и Ангела Меркел са обсъдили развитието на правовата държава, борбата с корупцията и организираната престъпност в България.

Пред германския канцлер българският премиер Бойко Борисов е изтъкнал мерките, които правителство предприема в борбата с изграждането на специализирани звена, промените в Наказателния кодекс (НК).

Борисов благодари за справедливото отношение към България по отношение на нейния напредък.

И също посочи, че когато става дума за България, е хубаво да се гледа конкретно развитието на нашата страна.

"Благодаря, защото не е справедливо. Нашето правителство полага много усилия – 3% бюджетен дефицит, затяга колана и в същото време ни сравняват с Гърция и Румъния", каза българският премиер.

За развитие на двустранното икономическо сътрудничество е важно да има доверие и надеждност, например в съдебната система, каза Меркел.

Ние знаем, че България има планове за големи инфраструктуни проекти, включително в енергетиката и можем да участваме в тях, допълни тя.

Стратегията по отношение на Афганистан трябва да бъде с военно подпомагане и цивилно изграждане, заяви още Меркел преди утрешното посещение на афганистанския президент Карзай в германската столица.

България и Германия са партньори в НАТО и нямат съществени различия по отношение на Афганистан.

Относно ранените български войници премиерът Борисов заяви, че състоянието им е стабилно и те ще бъдат докарани със специален самолет в американска военна болница в Германия.

По отношение на германските инвестиции в България Меркел заяви, че най-важното за немския бизнес е доверието в правосъдната система в България и осъществяването на някои големи съвместни проекти.

Ангела Меркел ще посети България на 12 октомври тази година, съобщи още премиерът Борисов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар