понеделник, 1 февруари 2010 г.

Гражданско мнение

Източник- вести.бг

Над 300 души протестираха промените в Закона за ГМО


Над 300 души протестираха в градинката срещу Народното събрание срещу приемането на промени в Закона за генномодифицираните организми (ГМО).

На 13 януари парламентът прие на първо четене промените, според които отпадат забраните за отглеждане в околната среда на генномодифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

С лозунги "Не щем ГМО", "България е свободна от ГМО" и "Ние сме истинското МОСВ" протестиращите поискаха промените да бъдат отложени и да бъде организирана широка обществена дискусия.

Организатор на демонстрацията под наслов "За чиста храна, за здрава земя; България - свободна от ГМО", са коалицията "За да остане природа в България" и инициативен комитет на родители и граждани.

Земята на България ще бъде заразена завинаги,ако започнат да се произвеждат хибриди и уникални български сортове и култури, ще загубят своята идентичност. Селското стопанство ще понесе нови още по-фатални уреди, казват протестиращите.

Те бяха категорични, че протестите им не са плод на страхове и емоции, а на реални факти за въздействието на ГМО върху околната среда.

Неправителствените организации са категорични, че на този етап може да се направи промяна в закона, единствено по отношение на

работата с ГМО в контролирани условия

за научни цели.

Друго искане на организаторите е да се запази 30-километровият защитен пояс около териториите на защитената зона "Натура 2000".

Предлаганите промени подкрепят интересите единствено на малка група заинтересовани хора и на чужди компании, смятат от инициативния комитет на родители и граждани.

Според адвокат Свилен Овчаров от Сдружение "Зелени адвокати" научният съвет (консултативната комисия за ГМО към МОСВ) е взел

престъпни решения,

потъпквайки научната си етика.

Той даде пример с препоръката на съвета да се намали отстоянието на 800 м за генномодифицираните видове царевица MON810, който се използва само в Испания и в Румъния.

Според него, заради рестриктивния режим у нас, мултинационалните компании, които притежават патентите за ГМО не са проявили все още интерес за производство у нас.

Компаниите продават семената като "интелектуална собственост", каза Овчаров. "Самото модифициране е едно изобретение, което се държи от американски компании. Всъщност те източват всички пари от този земеделски бранш и ги изнасят в Америка, а тук нищо не остава като печалба, за да се платят данъци", счита адвокатът.

Той определи действията на научния съвет като "надежди на научната общност компаниите да дойдат в България и да финансират техни научни разработки" и коментира, че научният съвет дава на МОСВ икономически, а не научни основания за ГМО.

Адвокат Овчаров ги нарече "съмнителни, бански старчета, които цитират остаряла информация отпреди 5-10 години".

Протест ще има и на 3 февруари, когато се очаква ново обсъждане на промените в парламента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар